Zoppovortos Kypreos

Paralaba kratos kai paradosa koivotnta...

Sunday, March 26, 2006

Ax Spyro mou...




Ax Spyro mou efiges tze afises mas me tous axarous tous zoppous. You were the eternal source of inspiration and joy... gamoto exasamev to xaziv...

pou to website tou Makariou Drousioti...
Στις 23 Ιουλίου 1978 ο Σπύρος Κυπριανού συγκάλεσε στο σπίτι του σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης του για να τους ενημερώσει για τα στοιχεία που είχε για τη μεγάλη συνωμοσία. Ο ίδιος ζήτησε να μαγνητοφωνηθεί η ενημέρωση που θα έκανε για να μείνει στην Ιστορία. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, που το έχουμε στο αρχείο μας, έμεινε όντως στην ιστορία ως αδιάψευστη μαρτυρία της παρανοϊκής συμπεριφοράς του επικεφαλής του κράτους (Διατηρούμε την ορθογραφία και τη σύνταξη του κειμένου):
"Πες του κ. Γιάγκου που είναι υπηρεσία υπεύθυνη και να έλθη να μου φορέση το μαγνητόφωνον. Πρώτην φοράν κάμνω έτσι δουλειά. Βάρτε μου το μαγνητόφωνον κ. Γιάγκου, βάρμου το πάνω μου. Όπως είναι οι τηλεοράσεις. Πες ότι έχω μίαν τηλεόρασιν την οποίαν θα ανοίξουμε για να δούμεν τις ειδήσεις στις οκτώ".
Ο Κυπριανού ανέπτυξε μια θεωρία ότι το πραξικόπημα στην Κύπρο δεν ήταν δουλειά της CIA όπως πίστευε ο πολύς κόσμος αλλά έργο των μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας. Ο Κυπριανού έλεγε πως για την ίδρυση του Ενιαίου Κόμματος είχε διαδραματίσει ρόλο η CIA. «Όταν όμως εμπήκαμεν στην περίοδο 1971-1972 που άρχισε να βρωμάη η υπόθεσις γώτερ γκαίτ και διάφοροι άλλοι λόγοι, η CIA άρχισεν να τραβά πίσω εις ότι αφορά Ελλάδα και Κύπρον και παρέδωσε την Ελλάδαν και την Κύπρον εις μίαν των Γερμανικών Υπηρεσιών. Εξ ου και ήλθεν ο Κόρπιουν και εγκατεστάθη εις Κύπρον».
Το βράδυ πριν από την ενημέρωση ο Κυπριανού είχε διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο Αστέρια της Λεμεσού και είχε στενή συνεργασία με το συνεργάτη του Ντίνο Μιχαηλίδη. Το βράδυ εκείνο, όπως είπε ο Κυπριανού, έμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο δύο Γερμανοί πράκτορες, οι οποίοι είχαν σχέδια να απαγάγουν τη σύζυγο του, Μιμή!
Oι ασύρματοι
Το «αρχηγείο» των «συνωμοτών» στη Λεμεσό ήταν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Κυπριανού, το κτίριο που στέγαζε τη ναυτιλιακή εταιρεία Χανσεάτικ. Η εταιρεία αυτή διαχειριζόταν ένα μικρό ναυπηγείο στη Λεμεσό και ασχολείτο με την επισκευή πλοίων. Η εταιρεία είχε άδεια χρήσης ασυρμάτων για να επικοινωνεί με τα συνεργία της που επισκεύαζαν πλοία στα ανοιχτά της Λεμεσού. Στην κορυφή του κτιρίου υπήρχε μια μεγάλη κεραία ασυρμάτου. Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείτο ο Κυπριανού, οι ασύρματοι χρησιμοποιούνταν για συντονισμό και επικοινωνία των «συνωμοτών» με την Αθήνα: «Έτσι για χάζι επέρασα απ΄έξω να δω, έτσι ασύρματον που πάνω δεν έχει με η Αστυνομία. Δεν έχει η αστυνομία έτσι τεράστιους πομπούς που πάνω».
Η θεωρία του Κυπριανού στηριζόταν στην έντονη πεποίθηση που είχε ότι οι ξένοι ήθελαν να τον ρίξουν από την εξουσία και χρησιμοποιούσαν τους Παπαδόπουλο και Κληρίδη. Ο Κύπριος εγκέφαλος ήταν, σύμφωνα με τον Κυπριανού ο Κίκης Κωνσταντίνου, ο οποίος συνελήφθη με το μαγιό στην Αγία Νάπα και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία.
Ο Κυπριανού είχε την εντύπωση ότι ο Παπαδόπουλος τον υπέσκαπτε κατά παραγγελία του Κίκη. Ο Παπαδόπουλος συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες στις 16 Ιουλίου 1974, στην Αμμόχωστο, αλλά την επομένη αφέθηκε ελεύθερος με παρέμβαση του Κίκη Κωνσταντίνου. Ο Κυπριανού έλεγε πως προτού αφεθεί ελεύθερος ο Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση και δήλωνε την πίστη του στο πραξικόπημα και έριχνε τον Μακάριο. Ισχυριζόταν ακόμη πως ο Κίκης είχε στο χέρι τον Τάσσο, λόγω της «κατάθεσης» που έδωσε και τον εκβίαζε. Γι΄ αυτό και ο Κυπριανού ζητούσε από τους συνεργάτες του να εντοπίσουν την «κατάθεση» του Τάσσου:
Ο Κίκης και η «κάσια» του
«Είναι δεμένος χειροπόδαρα που δεν μπορεί να ξεμπλέξη εύκολα εκτός αν τον βοηθήσουμε να ξεμπλέξη και έχω λόγους τους οποίους πιστεύω ότι μπορούμε να τον βοηθήσωμεν, αρκεί να γίνη μια αιφνιδιαστική έρευνα εις την κάσια του Κίκη και αφαιρεθούν από μέσα μερικά έγγραφα».
Δηλαδή, ο Κυπριανού συνέλαβε τον Κίκη για να ερευνήσει το χρηματοκιβώτιό του, να βάλει στο χέρι το χαρτί που πίστευε ότι είχε και να το χρησιμοποιήσει για να συνεφέρει τον Τάσσο! «Εμείς κρατούμε τον Κίκην, ο Κίκης τους κρατά όλους. Και δεν μπορούν να λακτίσουν», είπε.
«Αυτή η επιστολή πρέπει να περιέλθη πάση θυσία εις τα χέρια μας, όχι του Τάσσου, εμείς έχουμεν την ευθύνην του νόμου και της τάξεως. Εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω τον Τάσσον ότι δεν θα την χρησιμοποιήσω εναντίον του, αλλά καλόν είναι να ξέρη ότι εμείς την έχουμεν στα χέρια μας και όχι ο Κίκης Κωνσταντίνου. Δεν ξεύρω αν ευρέθη αυτή η επιστολή».
Τελικά η επιστολή φαίνεται πως δεν βρέθηκε και ο Κυπριανού προσπάθησε να αποσπάσει ομολογία από τον Βάσο Παυλίδη Γιατρό, ο οποίος ήταν κατάδικος στις φυλακές, ότι ο Παπαδόπουλος και ο Κληρίδης ενέχονταν στην απαγωγή του γιου του Αχιλλέα. Ο Κυπριανού πρόσφερε ως αντάλλαγμα στο Γιατρό την αποφυλάκισή του. Ο τελευταίος αρνήθηκε και με επιστολή που έστειλε στο γενικό εισαγγελέα ισχυρίστηκε πως ο εγκέφαλος της απαγωγής του Αχιλλέα ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Χρ. Βενιαμίν.
«Γυναικοδουλειές»
Ο Κυπριανού προσπάθησε να παγιδεύσει τους Κληρίδη και Παπαδόπουλο με «πληροφορίες» και για τις... ερωτικές τους σχέσεις: «Οι εντυπώσεις μου είναι ότι τον Κληρίδην τον έχουν δεμένο ίσως με χρήματα ίσως με γυναικοδουλειές. Ίσως και τα δύο π.χ. η Παπαδάκη στην Αθήνα είναι φιλενάδα του Γλαύκου. Τον Τάσσον τον έχουν δεμένο με διάφορες άλλες κοπέλλες μια στο Λονδίνο μίαν στην Αθήναν και μια στη Νέα Υόρκη. Τα λέω ανακατωμένα απλώς να πάρετε μίαν εικόνα. (...) Ο Τάσσος δεν έχει ανάγκη χρημάτων είναι πλούσιος, παρά ταύτα οι πλούσιοι καμιά φορά τους εγκεντρίζουν περισσότερον τα χρήματα παρά οι φτωχοί».

0 Comments:

Post a Comment

<< Home